Επαυξημένη Πραγματικότητα και η χρήση της στον πολιτισμό.

  Augmented Reality ή αλλιώς επαυξημένη/ενισχυμένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε κινητά περιβάλλοντα (smartphones, tablets).
Η τεχνολογία AR επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνδυασμός της κάμερας με το σύστημα GPS ενός κινητού τηλεφώνου επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για ένα γεωγραφικό σημείο, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο πληροφοριακά τελικό αποτέλεσμα. Παρέχονται πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους και video και αφορούν ειδικά τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και στοχεύει η κάμερα της συσκευής του. Οι προβολές δεδομένων είναι δυνατές είτε από τις οθόνες κινητών είτε από ειδικά γυαλιά προβολής AR.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ολοένα και πιο συχνά για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών. Η πιο γνωστή κατηγορία εφαρμογών AR είναι αυτές που εκμεταλεύονται την τεχνολογία αυτή για τη δημιουργία τουριστικών οδηγών. Οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούν για οποιοδήποτε είδος πληροφορίας τους ενδιαφέρει σχετικά με τον τόπο που βρίσκονται “σκανάροντάς” τον με την κάμερα. Την ίδια στιγμή στην οθόνη της συσκευής εμφανίζονται τα σημεία ενδιαφέροντος, απο εστιατόρια και φαρμακεία, μέχρι καταστήματα και αξιοθέατα. Επιπρόσθετα ορισμένες φορές παρέχουν και πληροφορίες σχετικά με ώρες λειτουργίας των χώρων, κριτικές και οδηγίες πρόσβασης. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές με εξειδικευμένα χαρακτήρα, όπως η ελληνικής προέλευσης PoSEAdon, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον προσσανατολισμό στη θάλασσα προορίζεται για τη χρήση απο οδηγούς σκαφών.

Παράδειγμα χρήσης της εφαρμογής PoSEAdon.
Στον τομέα του πολιτισμού η χρήση της τεχνολογίας συναντάται με πολλές διαφορετικές μορφές. Χρησιμοποιείται ως εικονικός ξεναγός σε χώρους όπως μουσεία, εκθέσεις κλπ. προβάλλοντας στο χρήστη πληροφορίες σχετικά με το έκθεμα που καταγράφει η κάμερά του. Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής έχει αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας όταν οι χρήστες smartphone στρέφουν τη συσκευή τους σε προκαθορισμένα σημεία στην πόλη μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για ιστορικές φωτογραφίες παλαιών κτισμάτων, τρισδιάστατα μοντέλα των κτιρίων με τα οποία μπορούν να αλληλεπιδράσουν ή renderings από κτίρια που βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ στο Εθνικό Στρατιωτικό Πάρκο στη Βιρτζίνια οι επισκέπτες μπορούν με τη χρήση του GPS να αναβιώσουν τις μάχες του αμερικανικού εμφυλίου όπως εξελίχθηκαν στο φυσικό τοπίο.

  Ένα άλλο είδος εφαρμογής AR με αντικείμενο τις τέχνες είναι αυτό των διαδραστικών παιχνιδιών. Εδώ αντι η εφαρμογεί να λαμβάνει το ρόλο του ξεναγού, γίνεται παιχνίδι για το χρήστη. Έτσι ο χρήστης μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα έργα τέχνης που παρακολουθεί. Μια εφαρμογή αυτού του είδους είναι η ARART. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφαρμογής, δίνει “ζωή” στα έργα τέχνης. Στοχεύοντας την κάμερα σε ένα σύνολο έργων τέχνης, εμφανίζονται στην οθόνη animations, εμπνευσμένα απο το αντίστοιχο έργο. Επίσης όταν ο χρήστης χρησιμοποιήσει την εφραμογή στις σελίδες του βιβλίου “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, απεικονίζονται οι σελίδες με κινούμενη εικονογράφηση. Σε αυτή την εφαρμογή αυξάνονται συνεχώς τα έργα που υποστηρίζονται, με τη συμετοχή πολλών διαφορετικών καλλιτεχνών, που αναβαθμίζουν συνεχώς το διαθέσιμο υλικό.

Eφαρμογή AR σε εικαστική έκθεση.

Μέσα από μια διαδικασία η οποία μπορεί να τους μετατρέψει από παθητικούς παρατηρητές σε ενεργούς χρήστες που αλληλεπιδρούν με όσα βλέπουν, συναρμολογούν τα κομμάτια της ιστορίας, ανακαλύπτουν τα αξιοθέατα της πόλης που επισκέπτονται οι χρήστες και ιδαίτερα τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με την ουσία της τέχνης και του πολιτισμού, να περιεργαστούν τα αντικείμενα που εκτίθενται και να νιώσουν τη διαδικασία της μάθησης μέσα από την επίσκεψη σε ένα μουσείο ως εμπειρία που αξίζει να θυμούνται. Έτσι η ενασχόληση με τον πολιτισμό ξεφεύγει απο τα καλούπια που την καθόριζαν για πολλά χρόνια και προτείνει νέα μέσα στους χρήστες κινητοποιώντας τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι διαφορές πολιτισμού και κουλτούρας.

Οι νέες τεχνολογίες στην θεμελίωση του σύγχρονου μουσείου.